Strandbo Group/ Reseptbok

  • Strandbo Group
  • Strandbo Group
  • Strandbo Group
  • Strandbo Group

Resept 2014-2016


Strandbon reseptbok

Under år 2014-2016 publicerar vi varje månad ett nytt matrecept. Nu kan du njuta av Strandbos skärgårdsdelikatesser varje dag!



Resept 2016


Sitronstekt lax - januari

4 portioner:

  • 1 kg rödbetor
  • 1 dl Go Green Skalat Sesamfrö
  • 2 schalottenlökar
  • 100 g smör
  • 1 dl kapris
  • 600 g laxfilé
  • 1 citron, ekologisk
  • Salt och peppar
  • Smör till stekning

Receptet:

1.Koka rödbetorna mjuka med skalet på i välsaltat vatten. Låt de svalna något och drag sedan av skalet med händerna. Skär i grova bitar.

2.Rosta sesamfröna i en torr stekpanna. Häll av på ett fat. Skala och finhacka schalottenlökarna.

3.Smält smöret i en vid kastrull eller stekpanna. Låt det sedan puttra vidare under vispning tills det är gyllene och doftar knäckigt. Blanda då ner rödbetorna, schalottenlöken, kaprisen och sesamfröna. Smaka av med salt och peppar. Håll varmt under lock fram till servering.

4.Skölj citronen noga och finriv det yttersta skalet. Skär laxen i portionsbitar. Salta och peppra. Stek laxen på ganska hög temperatur i rejält med smör tills den fått fin färg på ena sidan. Vänd på fisken, strö över citronskalet och pressa över ett par matskedar citronsaft. Stäng av värmen och låt laxen gå färdigt på eftervärme.

Servera laxen tillsammans med rödbetorna och salladen.

Resept 2014


Skärgårdsbröd à la Strandbo - januari

Ingredienser:

  • 1 l surmjölk
  • 75 g jäst
  • 3 dl mörk sirap eller brödsirap
  • 3 dl malt (för svagdricka)
  • 3 dl vete- eller rågkli
  • 3 dl rågmjöl
  • 1 msk salt
  • 10 dl vetemjöl

Till pensling: 1 msk sirap och 3 msk vatten


Preparering:

Värm surmjölken fingervarm och smula ner jästen. Tillsätt sirap, malt, kli, råg- och vetemjöl samt salt. Låt jäsa 1,5 t. Smörj tre brödformar (1-1,5 l) med smält smör och häll i degen. Grädda ca 2 t i nedre delen av ugnen, 175˚. Pensla limporna med sirapsvattnet, när de är nästan färdigt gräddade. Stjälp upp limporna på smörpapper och låt dem svalna under duk. Bäst är brödet, när det fått stå svalt ett par dagar.

Gubbröra à la Strandbo - februari

Ingredienser för 4-6 personer:

  • 4 (hård)kokta ägg
  • 70 g finhackad anjovis
  • 2 msk finhackad rödlök
  • 2 msk finskuren gräslök
  • 2 msk dill
  • 1 msk Crème fraîche

Preparering:

  • Skala och hacka äggen. Hacka anjovis och rödlök. Skär gräslöken fint och klipp dillen. Rör ut Crème fraîche och blanda samman alla ingredienser.

Gubbröran är bäst som sådan på en skiva skärgårdsbröd.

Citron-marängtårta à la Strandbo - mars

Ingredienser för cirka. 10-12 personer.

Tårtbotten:

  • 3,5 dl halvgrovt vetemjöl
  • 1,5 dl strösocker (finkornigt)
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 g smör
  • 1 ägg
  • 1 dl crème fraîche

Blanda samman mjöl, socker och bakpulver. Tillsätt mjukt smör, ägg och crème fraîche. Blanda till en jämn deg. Forma degen till en boll och ställ kallt en stund.


Fyllning:

  • 300 g mascarpone
  • 3 äggulor (vitorna används i marängen)
  • 3 citroner
  • 3 dl florsocker

Pressa saften ur citronerna och rör ner den i färskosten. Vispa ner gulorna och smaksätt med florsocker.


Maräng:

  • Vispa äggvitorna till styvt skum. Smaksätt med florsocker och en skvätt citronsaft.

Tryck ut degen i en smord form och förgrädda ca 5 min, 185˚. Häll i fyllningen och fortsätt att grädda 10-12 min tills fyllningen stelnat. Ta tårtan ur ugnen och spritsa snabbt på marängmassan. Öka värmen i ugnen till 225˚ och grädda tills marängen fått en vackert gyllenbrun färg. Ta tårtan ur ugnen och låt den svalna.


Sparris polonaise - april

Ingredienser för fyra personer.

  • färsk vit sparris, ca 24 st
  • 2 kokta ägg
  • ½ dl finhackad bladpersilja
  • ½ dl smör
  • 1 dl krossat skärgårdsbröd
  • fint havssalt, vitpeppar

Preparering:

  • 1. Skala och ansa sparrisen från knoppen neråt. Koka sparrisen sakta 8-12 min, beroende på storlek, den skall behålla sin spänst.
  • 2. Hacka äggen och persiljan, smaksätt försiktigt med salt och vitpeppar.
  • 3. Sprödstek det krossade skärgårdsbrödet i smör.
  • 4. Lägg upp sparrisen på varma tallrikar, strö över persilja, ägg och nystekt skärgårdsbrödskross. Servera genast.

Grillad lam - maj

Maj resept är i video form. Videon Grillad lam à la Strandbo hittar du HÄR!

Videon Crepes à la Strandbo hittar du HÄR!

Fisk à la Strandbo- juni

Juni resept är i video form. Fisk à la Strandbo hittar du HÄR!

Videon bär crumble à la Strandbo hittar du HÄR!

Fisksoppa à la Strandbo- juli

Laxsoppa (4 portioner)

  • 6 medelstora potatisar
  • 2 morötter
  • 2 lökar
  • 8 dl vatten
  • 1 ½ tsk salt
  • några hela kryddpepparkorn
  • lagerblad
  • 300 g lax
  • 100 g kallrökt lax
  • 2 dl grädde
  • färsk dill

Skala och skär potatis, morötter och lök i bitar. Koka upp vattnet. Tillsätt kryddor, lök och morötter. Koka på låg värme under lock ca 5 min. Tillsätt potatisbitarna och koka ca 10 min (prova med sticka om grönsakerna är mjuka).Tillsätt fisk, grädde och salt. Hetta upp soppan och låt den koka på låg värme under lock 5 min. Smaksätt till dill.

Purjotagliatelle - september

Pangrattato

  • ½ l finhackad svamp, t.ex. stensopp (el. en näve torkad svamp)
  • ½ dagsgammalt ljust bröd
  • ½ dagsgammalt ljust bröd
  • Olivolja
  • 2 hela, skalade vitlöksklyftor
  • 1 kvist rosmarin

Purjotagliatelle

  • 5 välsköljda purjolökar
  • Smör
  • 3 skivade vitlöksklyftor
  • Färsk timjan
  • 2 dl gott vittvin
  • ½ l hönsbuljong
  • 12 skivor parmaskinka
  • Pasta (tagliatelle)
  • Parmesan

Klyv purjolökarna på längden och skär dem i ett par centimeter långa bitar. Hetta upp en matsked olja och smör i en kastrull. När blandningen börja bubbla, tillsätt vitlök, timjan och purjo. Låt koka upp och häll sedan i vinet, ta några varv med pepparkvarnen och häll i hönsbuljongen. Täck purjon med parmaskinkan, lägg på locket och koka på låg värme ca 25-30 minuter. När purjon är mjuk, dra kastrullen från plattan.

Om du använder färsk svamp, så ånga först av dem i pannan. Kör sedan svampen och det skurna brödet till smulor i en blender, tillsätt litet havssalt. Hetta upp ett par matskedar olivolja och lägg i vitlök och rosmarin. Stek en liten stund och häll sedan svamp-brödsmulorna i pannan. Skaka smulorna i pannan, så att de blir gyllenbruna och krispiga. Häll dem sedan på ett hushållspapper för att svalna och ta bort villöken och rosmarinkvisten.

Koka pastan i en rymlig kastrull i välsaltat vatten. Ta bort parmaskinkan från purjon och strimla den, blanda sedan ner den i purjon. Salta och peppra enligt smak och blanda sedan rikligt med parmesan och en klick smör i purjoblandningen. Häll bort vattnet (spara en skvätt) och blanda pastan med purjolöken. Häll i en skvätt av kokvattnet; det ger jättegod smak! Häll sedan allt i en stor skål, strö över en del av pangrattaton och kanske också litet parmesan. Resten av pangrattaton kan serveras i en liten skål bredvid pastan. Smaklig måltid!

Pasta med gädd-getostsås - october

4 portioner

  • 500 g gädda
  • 1 lök
  • smör till stekning
  • grädde
  • getost (sort som smulas)
  • salt och peppar
  • pasta

Mal gäddan (eller skär den i små bitar, efter att benen avlägsnats) och stek den genast i smör tillsammans med löken. Tillsätt getosten och låt den smälta, därefter hälls grädden i och såsen kokas upp under omröring. Salta och peppra efter smak och låt stå på svag värme medan du kokar pastan. När pastan är klar slås vattnet av och den gräddiga gäddsåsen blandas med pastan. Dekorera med färska örter, t.ex. bladpersilja.